Je levensloop in samenhang met je loopbaan
Nog niet zo lang geleden was het normaal je hele leven bij een baas of in een beroep te werken. Tot je 65ste. Dan mocht je met pensioen. Inmiddels wordt dat concept aan alle kanten ondergraven. Weinig bedrijven willen hun medewerkers veertig jaar in dienst houden. Maar er zijn ook heel veel beroepen die je niet veertig jaar kunt volhouden omdat ze fysiek te zwaar zijn. Steeds meer mensen verlangen bovendien in verschillende levensfasen naar een verschillende invulling van hun werk. En last but not least, nu we steeds ouder worden, moeten we langer gaan werken omdat AOW en pensioen anders onbetaalbaar worden. Maar misschien ook wel omdat we op ons 65ste nog veel te fit zijn om achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. Dat zou maar tot depressies leiden.
Zelf was ik de eerste 10 jaar van mijn werkzaam leven vooral bezig carrière te maken in een specialisme, te weten marketing en sales in de internationale hotellerie. Een dynamische wereld waar snel en goed scoren voorop stond. Reizen over de wereld en acteren in diverse culturen en vooral aanpakken. De tweede 10 jaar wilde ik doorgroeien naar algemeen management. Mijn werkzame leven voortzetten als directeur en boegbeeld. Ik ambieerde vooral de voortrekkersrol. En toen ik dat had bereikt, wilde ik een leider zijn. Dat betekende voor mij werkelijk toegevoegde waarde geven aan de maatschappij, ook als dat ten kostte ging van vrije tijd en contacten met vrienden en familie.
Die 15 jaar als leider heb ik zojuist afgesloten en ik kom er achter dat ik de komende tijd geen boegbeeld meer wil zijn. Ik wil niet meer op de barricades staan. Ik wil nu anderen laten excelleren en laten profiteren van al mijn ervaring, van de fouten die ik heb gemaakt en de lessen die ik heb geleerd. Terug naar een specialisme en als professional met al mijn levenswijsheid en ervaring dienstbaar zijn aan anderen. En dat specialisme is grappig genoeg niet meer marketing en sales maar verandermanagement en talent- en organisatieontwikkeling. Andere leiders mogen het stokje overnemen en ik help ze hun organisatie en medewerkers zo ver te krijgen dat zijn hun ambitie kunnen waarmaken. Achteraf klinkt het simpel dit verandermanagement van mijn eigen loopbaan. Maar dat was en dat is het niet en wat voor mij geldt, geldt waarschijnlijk voor de meesten van ons.
Het begint bij jezelf
Natuurlijk moet je fysiek gezond en fit blijven. Dat doe je door veel te bewegen, gezond te eten, niet te veel alcoholische versnaperingen tot je te nemen en niet te roken. Zelf wandel ik iedere dag lang met mijn honden. Daarnaast probeer ik regelmatig wat interval training te doen. Maar veel belangrijker nog is dat je mentaal fit blijft en dat je je realiseert dat een loopbaanwissel alleen mogelijk is als je ook grondig nieuwe kennis opdoet. Mentale fitheid, hoe bereik je dat? Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je nieuwsgierig blijft, dat je je blijft openstellen voor nieuwe ontwikkelingen en dat je je daarbij in ieder geval afvraagt: “Wat betekent dat voor mij? Kan het een kans zijn, is het wellicht een bedreiging en hoe speel ik daarop in?” Niet gemakkelijk, zeker niet in het spitsuur van je leven, wanneer je nog een gezin hebt en waarschijnlijk ook al mantelzorger bent.
Zelf heb ik altijd gezorgd dat ik een actief sociaal leven had met vrienden en familie die mij dwongen tot bezinning en zelfreflectie. Na de Hogere Hotelschool, heb ik een intensieve executive opleiding bij INSEAD gevolgd alvorens mij op te werpen als leider en ook heb ik net weer een intensieve opleidingstraject afgerond, om de omwenteling naar verandermanager en talent- en organisatieontwikkelaar te kunnen maken en daadwerkelijk toegevoegde waarde te kunnen bieden. Ik realiseer me dat ik ook het geluk heb gehad altijd in organisaties terecht te zijn gekomen waar een leercultuur heerste en als dat een keer niet zo was, was ik snel weer vertrokken.
Kortom mentale en fysieke fitheid, een leven lang passend werk begint bij je zelf, altijd maar vergt ook een inspanning van werkgevers, vakbonden en overheid.
Comments